sayfa içeriği
    • ARNAVUT KÖY
    • GİRESUN KEŞAP -- KÖYÜMÜZ ve ÇEVRESİ
    • GİRESUN KEŞAP ARNAVUT KÖY
    • GİRESUN KEŞAP ARNAVUT KÖY
    • ARNAVUT KÖY
    • www.giresunkesaparnavutkoy.com
    • ARNAVUT KÖY
    • Giresun KEŞAP
    • Arnavut Köy
    • Giresun Keşap
    • Arnavut Köy
    • Giresun Keşap - Karabulduk - Halkalı - Unaca - çamlıca - ceylanpınar - Armutdüzü -Geçit -Yivdincik
    • ARNAVUT KÖY
    • Giresun Keşap
    • GÜZEL MEMLEKETİM
    • Sen Yeşilin Adısın

18 Mart Çanakkale Savaşı tarihin en büyük zaferlerinden biridir. ŞEHİTLERİMİZİ RAHMET VE MİNNETLE ANIYORUZ.

18 Mart Çanakkale Savaşı tarihin en büyük zaferlerinden biridir.

Çanakkale Savaşı, I. Dünya Savaşı sırasında 1915–1916 yılları arasında Gelibolu  Yarımadası'nda Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında yapılan deniz ve kara muharebeleridir. İtilaf Devletleri; Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti İstanbul u alarak İstanbul ve Çanakkale boğazlarının kontrolünü ele geçirmek, Rusya 'yla güvenli bir erzak tedarik ve askeri ikmal yolu açmak, başkent İstanbul'u zaptetmek suretiyle Almanya 'nın müttefiklerinden birini savaş dışı bırakarak İttifak Devletlerini zayıflatmak amaçları ile ilk hedef olarak Çanakkale Boğazı'nı seçmişlerdir. Ancak saldırıları başarısız olmuş ve geri çekilmek zorunda kalmışlardır. Kara ve deniz savaşı sonucunda iki taraf da çok ağır kayıplar vermiştir.

Osmanlı İmparatorluğu, Almanya'nın Rusya'ya savaş ilan ettiğı 1 Ağustos 1914'ün hemen ertesi günü, Almanya ile bir ittifak antlaşması imzalamıştır. Bu antlaşma, imparatorluğun eninde sonunda Almanya'nın ana gücünü oluşturduğu İttifak Devletleri safında fiilen savaşa gireceği anlamına gelmektedir. Enver Paşa, fiilen savaşa girmeyi, seferberliğin tamamlanmamış olması ve Çanakkale Boğazı savunmasının tamamlanmaması gibi gerekçelerle ertelemeye çalışmıştır. Ancak Almanya, bir an önce savaşa fiilen girilmesi için baskılarını sürdürmüştür. Bu baskılar, Akdeniz 'de İngiliz donanması önünden çekilen Goeben ve Breslau savaş gemilerinin İstanbul'a gelmesiyle bir oldu bitti ye getirilmişti. Daha sonra Osmanlı Donanması'na bağlı bir grup gemiyle Karadeniz 'e açılan bu gemiler 27 Ekim 1914 tarihinde Rus limanlarını bombalayınca Rusya, Osmanlı İmparatorluğu'na savaş ilan etmiştir.

Birleşik Krallık Donanma Bakanı Winston Churchill, 1914 yılı Eylül ayında Çanakkale Boğazı'nın donanmayla geçilerek İstanbul'un işgalini öngören bir planı Başbakan Herbert Asquith 'e vermiştir. Plan, çeşitli evrelerden geçerek uygulamaya kondu ve Birleşik  Krallık ve Fransa  gemilerinden oluşan bir donanmanın Boğaz'a geniş çaplı saldırıları 1915 Şubat ayında başlatıldı. En güçlü saldırı ise 18 Mart 1915 günü uygulamaya konuldu. Ancak Birleşik Donanma ağır kayıplara uğradı ve deniz harekatın dan vazgeçmek zorunda kalındı.

Deniz harekatıy la İstanbul'a ulaşılamayacağı anlaşılınca bir kara harekatıyla Çanakkale Boğazı'ndaki Osmanlı sahil topçu bataryalarını ele geçirmek planı gündeme getirilmiştir. Bu plan çerçevesinde hazırlanan İngiliz ve Fransız kuvvetleri 25 Nisan 1915 şafağında Gelibolu Yarımadası'nın güneyinde beş noktada karaya çıkarılmıştır. İngiliz ve Fransız çıkarma kuvvetleri her ne kadar Seddülbahir ve Arıburnu sahillerinde köprübaşları oluşturmayı başardılarsa da Osmanlı kuvvetlerinin inatçı savunmaları ve zaman zaman giriştikleri karşı taarruzlar sonucunda Gelibolu Yarımadası'nı işgalde başarılı olamadılar. Bunun üzerine sahildeki kuvvetler takviye edilmek için Arıburnu'nun kuzeyinde Suvla Koyu'na 6 Ağustos 1915 tarihinde yeni kuvvetlerle bir üçüncü çıkarma yapılmıştır. Ancak 9 Ağustos'ta Kurmay Albay Mustafa Kemal'in Birinci Anafartalar Muharebesi olarak bilinen karşı taarruzunda İngiliz Komutanlığı ihtiyat tümenini ateş hattına sürerek sahilde tutunmayı ancak başarabilmiştir. Mustafa Kemal ertesi gün Kocaçimentep  – Conk Bayırı hattında yeni bir karşı taarruz gerçekleştirmişti, bu hattaki Anzak birliklerini de geri atmıştır. İngiliz ve Anzak kuvvetlerinin İkinci Anafartalar Muharebesi olarak bilinen genel taarruzları ise Osmanlı savunmasını aşamamıştır. Tüm bu gelişmelerin sonrasında İngiliz, Anzak ve Fransız kuvvetleri Gelibolu Yarımadasını 1915 yılı Aralık ayı içinde tahliye etmiştir.



630 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi20
Bugün Toplam110
Toplam Ziyaret477708
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.440034.5781
Euro35.959736.1038
Hava Durumu
NEDEN BU SİTE

 
Muzaffer Kolukısaoğlu

 Saygıdeğer Dostlarım
Büyüklerim ,Kardeşlerim.
Burada sizlerle birşeyleri paylaşmak,
Sizlere yakın olmak.Sizlerden
gelecek haber ve duyuruları
biryerlere ulaştırmak, Gurbet de
olup da memleketine özlem
duyanlara birşeyler iletebilmek,
Birbirimize asla uzak olmadığımızı
hissettirebilmek,
Kısacası birşeyler paylaşmak, tanışmak,
UNUTMAMAK ADINA  Buradayız.
Burada demokratik bir ortamda,
Ahlaki kurallar ihlal edilmeden,
Hiç kimsenin kişilik haklarına 
saldırmadan 
herkes görüşlerini yazabilir,
paylaşabilir.

 ÇÜNKÜ BİLMELİYİZ
UNUTURSAK UNUTULURUZ 
HEPİNİZE SAYGI VE SELAMLAR 
ESEN KALINIZ
 



GİRESUN
YARDIMLAŞMA DERNEĞİ
YARDIMLARINIZI

BEKLİYOR  



 

TÜRKİYE E- DEVLET

             E-DEVLET

 

 






AKGÜN ÇİÇEKÇİLİK

 
BAĞIMLI OLMA